Ured za Europske integracije / Novosti

07 Februar
2024

Poziv za prijave: Šema malih grantova za projekte vezane za nasleđe koje vodi civilno društvo u zemljama u okruženju EU



Datum otvaranja: 23. januar 2024. – Datum zatvaranja: 31. mart 2024.

Projekat European Heritage Hub – koji sufinansira Evropska unija i vodi konzorcijum od 20 partnera na čelu sa Europa Nostra – pokreće šemu malih grantova za podršku projektima zaštite kulturnog nasleđa u zemljama u okruženju EU. Ovu inicijativu podržava ALIPH fondacija.

Šema malih grantova Evropskog centra za baštinu ima za cilj da podstakne i osnaži zainteresovane strane u oblasti baštine iz 11 susjednih zemalja Evropske unije (Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Kosovo*, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina) da postanu aktivni protagonisti šireg pokreta za evropsku baštinu, jačajući njihov kapacitet da odgovore na zelenu, digitalnu i društvenu transformaciju Evrope.

Zemlje u ovim regionima – i kandidati i potencijalni kandidati za pristupanje EU ili bliski susjedi EU – suočene su sa oružanim sukobom, baveći se postkonfliktnim izazovima ili zahtjevaju akcije za sprječavanje mogućih budućih sukoba. Program malih grantova Evropskog centra za baštinu će stoga pružiti podršku projektima u skladu sa ciljevima poziva:

Izgradnja kapaciteta civilnog društva;

Jačanje ključne uloge kulturnog naslijeđa za Trostruku transformaciju našeg društva, privrede i životne sredine (zeleno, digitalno i socijalno);

Izgradnja mira, stabilnosti, pomirenja, interkulturalnog i međureligijskog dijaloga kroz aktivnosti vođene baštinom.

Od projekata se takođe očekuje da doprinesu principima pet stubova Evropskog okvira za akciju o kulturnom nasleđu koji odražavaju zajedničku postavku za aktivnosti vezane za naslijeđe na evropskom nivou, prvenstveno u politikama i programima EU.

Više informacija o pozivu možete pročitati na linku:

https://www.europeanheritagehub.eu/call-for-applications-small-grants-scheme-for-heritage-related-projects-led-by-civil-society-in-eu-neighbouring-countries/?fbclid=IwAR1nARb7yJZE0O-HCCQZpxwpIVQsdWaSa6wVeDOB0Ked17k3Z179Jf-bQrg 

pogledano 790 puta

Ured - lokacija

« April 2024 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30