Kabinet Premijera

Tel.: 030-518-673

Utorak, 26 Decembar 2023 - Vlada SBK - KSB

Dana 3. maja u Bosni i Hercegovini je započeo izazov “Off the beaten track – Rural development through tourism” kroz projekat “Building Relations for intercultural Dialogue” (BRIDGE), koji je organizovala Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini, uz finansijsku podršku Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS).
Cilj projekta bio je promovisanje ruralnog turizma prostora koji se nalaze u sklopu Via Dinarica – Green Trail.
Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Advan Akeljić ugostili su učenice Mješovite srednje škole „Travnik”, tim „Rose Brandis”. U povodu toga održana je prezentacija pobjedničkog projekta koji je osvojio prvo mjesto u Madridu na UNWTO grand finalu “Off the beaten track – Rural development through tourism”.
Tim „Rose Brandis” je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na svjetskom takmičenju u Madridu. U finalu takmičenja su učestvovale četiri srednje škole, koje su imale zadatak održati prezentaciju u kojoj su razrađene ideje i ciljevi za vlastite projekte.
Tim “Rose Brandis” je za svoje ciljeve postavio obnovu skakaonice na Vlašiću, čišćenje puta do vodopada Ugrić, renovaciju historijskog hotela “Babanovac”, razvijanje ljetnog turizma na Vlašiću, širenje proizvodnje domaćeg sira i meda te privlačenje ne samo domaćih već i stranih turista. Tim „Rose Brandis” osvojio je prvo mjesto na UNWTO grand finalu u Madridu
Ovaj uspjeh je svojevrsni rezultat velikog rada i izuzetnog zalaganja članica tima “Rose Brandis” koji čine učenice, uz nadzor profesorice Lejle Goran Bećiragić: Alma Kajmaković, Hadžera Karahodža, Nejla Mameledžija, Nedžla Mehić, Jasmina Mehić i Nejra Rebihić.

Objavljeno u Novosti*