Četvrtak, 15 Juli 2021 - Vlada SBK - KSB

14. jula 2021. godine, u Travniku je održan međuopćinski sastanak na temu "Po resurse učinkovit i održiv Koncept upravljanja otpadom i otpadnim vodama u SBK".

Sastanku su prisustvovali Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona, Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, Muhamed Softić, sekretar Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću, i kvalitet prema međunarodnom standardu Srednjobosanskog kantona, Azem Ejubović, voditelj kancelarije Udruženja Leipzig – Travnik, općinski načelnici općina Travnik, Novi Travnik, Jajce, Vitez i Busovača, te predstavnici kompanija T&T Business consulting GmbH&Co.KG i InfraRed GmbH.

Na sastanku se razgovaralo o djelotvornom i održivom Konceptu upravljanja otpadom i otpadnim vodama u Srednjobosanskom kantonu. Koncept upravljanja otpadom za općine Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača ima cilj izbjegavanje stvaranja otpada, sortiranje otpada, ponovnu upotrebu otpada i deponovanje znatno manjeg obima otpada. Razgovaralo se i o proširenju projekta, odnosno proširenju Koncepta upravljanja otpadom, s četiriju na 11 općina Srednjobosanskog kantona.

Prezentirani su ekonomski i socijalni efekti implementacije Koncepta upravljanja otpadom, koji obuhvataju zaštitu okoliša u regiji, čime bi se znatno poboljšali uvjeti življenja, otvorila bi se nova preduzeća, razvio turizam, te poboljšala saradnja između općina i preduzeća.

U tom kontekstu, predstavnici kancelarije Udruženja Leipzig – Travnik te kompanija T&T Business Consulting GmbH&Co.KG i InfraRed GmbH omogućili su današnjom prezentacijom bolje razumijevanje i upoznavanje s projektom održivoga koncepta upravljanja otpadom, od početnog stanja do organizovanja međuopćinske saradnje i izazova provedbe.

Objavljeno u Novosti*