Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 11 Lipanj 2019 - Vlada SBK - KSB
Utorak, 11 Lipanj 2019 13:54

UPOZORENJE NA OPASNOST IZBIJANJA POŽARA

OBAVJEST GRAĐANIMA O OPASNOSTI IZBIJANJA POŽARA

Obzirom na visoke temperature posljednjih dana i prognostičke najave vrlo visokih temperatura u našem području postoji velika vjerovatnoća izbijanja velikih požara na otvorenim prostorima, prvenstveno u šumama te šumskom zemljištu. Stoga u cilju prevencije želimo ponovno podsjetiti građane da je zabranjeno paljenje vatre u blizini šumskog i drugog raslinja, te da je potrebno poduzeti sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara. Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike, izletnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, da ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može izazvati velike posljedice. Za osobe koje pale vatru na otvorenom predviđene su novčane kazne i kaznena odgovornost zbog dovođenja u opasnost života i imovine.
U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavjestiti nadležne službe na jedan od navedenih brojeva telefona:
VATROGASCI 123
POLICIJA 122
KANTONALNI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE 121
Apeliramo na građane: ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer samo mala nepažnja može imati nesagledive posljedice!

 

Utorak, 11 Lipanj 2019 13:48

PREPORUKE ZA GRAĐANSTVO

ZAŠTITA OD VELIKIH VRUĆINA – PREPORUKE ZA GRAĐANSTVO

• Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće). Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uredaja.
• Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce. Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. Ako imate uredaj za rashladivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
• . Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.
Klonite se vrućine
• Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/kuće, posebno noću.
• Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
• Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati.
• Potražite sjenu.
• Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu niti u hladu, odnosno nikada se ne smiju ostavljati u automobilu bez nadzora.
.Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine
• Izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti;
• Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi
• Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale

• Pijte redovito vodu i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.
Pomozite drugima
• Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.
• Ako je netko koga vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.
• Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.
Ako imate zdravstvene probleme
• Držite lijekove na temperaturi ispod 25 o c ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).
• Tražite savjet liječnika, ako imate neku kroničnu bolest ili uzimăte više lijekova.

Ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše
• Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu;
• Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu;
• Smirite se i legnite u rashladenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć;
• Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

 

KANTONALNI OPERATIVNI CENTAR
CIVILNE ZAŠTITE

Pozivaju se prijevoznici da dostave registrovane redove vožnje na kantonalnim autobusnim linijama usaglašene sa Daljinarom i minimalnim vremenima vožnje. Daljinar možete preuzeti sa web stranice Vlade SBK, kao i Javni poziv.

 

Javni poziv

Tumačenje

Daljinar

 

 

Javni poziv za dostavljanje registrovani redova vožnje. Više pogledajte (OVDJE).

Objavljeno u Novosti

Dana 07.06.2019. godine na Vlašiću u hotelu Pahuljica održano je 19. Međunarodno savjetovanje koje je organizovao Internacionalni univerzitet Travnik u Travniku, Saobraćajni fakultet Travnik i Ekološki fakultet Travnik na temu „INOVATIVNOST I ISTRAŽIVANJE U FUNKCIJI TEHNIČKO-TEHNOLOŠKIH PROMJENA U SAOBRAĆAJU, EKOLOGIJI I LOGISTICI“ sa akademskim partnerima Univerzitetom za audiovizuelne umjetnosti ESRA, Sjeverna Makedonija i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Republika Srbija.

Savjetovanju su prisustvovali uposlenici Ministarstva privrede SBK. Pomoćnik ministra za promet i komunikacije gosp.Vinko Miljak, šef odsjeka prometa gosp. Senad Gajip, viši stručni saradnik u cestovnom prometu gđa. Ramiza Adilović i stručni savjetnik za IT gosp. Muharem Redžibašić.

Skup je počeo uvodnim obraćanjem organizatora i partnera skupa gdje su se prije svega obratili rektor Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku gosp. Ibrahim Jusufranić i premijer Vlade SBK gosp. Tahir Lendo. Skupu se također obratio gosp. Vinko Miljak ispred Ministarstva privrede SBK sa riječima pozdrava u ime ministra Ministarstva privrede gosp. Nisveta Hrnjića i svih zaposlenika Ministarstva, čestitao Internacionalnom univerzitetu Travnik u Travniku za organizaciju takvog eminentnog skupa i zaželio uspješan rad u drugom dijelu savjetovanja unaprijed se radujući izlaganju autorskih radova učesnika konferencije.

U drugom dijelu savjetovanja učešće sa svojim autorskim radom uzeo je i naš uposlenik mr. Muharem Redžibašić, dipl. ing. IT sa radom na temu: „Korištenje blockchain tehnologije prilikom implementacije e-uprave u institucijama Bosne i Hercegovine“.

Skup je bio posjećen i trajao je dva dana.

 

 

Učešće uposlenika Ministarstva privrede na 19. Međunarodnom savjetovanju na temu „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko-tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“.Više pogledajte (OVDJE).

Objavljeno u Novosti

Dana 08.06.2019. godine održan je naučno-stručni skup inžinjera saobraćaja i komunikacija pod nazivom „Efikasniji saobraćajno-transportni i komunikacijski razvoj BiH“ – „Kuda ide ovaj voz“, kao i promocija X broja naučno-stručnog časopisa TEC-TRAFFIC ENGINEERING & COMMUNICATIONS u Jajcu u organizaciji Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH na kojem je prisustvovala delegacija Ministarstva privrede SBK predvođena ministrom Nisvetom Hrnjićem i uposlenicama iz sektora za saobraćaj i komunikacije Adilović Ramizom i Spahić-Demirović Alenom.
Skup je počeo uvodnim obraćanjem organizatora i sponzora skupa. Predsjednik udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH Osman Lindov je pozdravio i zahvalio se prisutnima i sponzorima skupa te ukazao na važnost održavanja ovakvih skupova u cilju praćenja i unapređenja razvoja u oblasti saobraćaja i komunikacija.
Naučno-stručnom skupu se obratio ministar Nisvet Hrnjić u ime sponzora Vlade SBK i Ministarstva privrede SBK. Ministar je pozdravio skup te kao domaćin susreta poželio uspješan rad i ugodan boravak u Jajcu učesnicima skupa. Istakao je na važnost razvoja i unapređenja saobraćaja i komunikacija u BiH te da razvoj novih tehnologija u ovim oblastima itekako ima velikog uticaja na razvoj našeg društva i da se privreda BiH ne može razvijati bez dobro razvijenog sistema saobraćaja i komunikacija. Ministar je napomenuo da u ovom pravcu treba da se nastavi razvoj saobraćaja i komunikacija u budućnosti.
Naučno-stručni skup je nastavljen po programu rada koji se sastojao od četiri panela i diskusijom poslije svakog panela pojedinačno.
Prvi panel, pod nazivom „Zakonske dorade i usaglašavanja sa EU“ obuhvata zanavljanje starih pravilnika iz oblasti saobraćaja i komunikacija i usklađivanje određenih zakona i pravilnika sa EU Acquisim-jima i EU direktivama.
Moderator ovog panela je bio Osman Lindov a uvodničar Nenad Lukanović.
Drugi panel, pod nazivom „Strateško planiranje saobraćajno-transportnih i komunikacijskih sistema i infrastrukture“ obuhvatao je izradu Perspektive za razvoj transportno-komunikacijskih sistema u SBK, Razvoj poštanske infrastrukture i usklađenost sa novim uslugama, Probleme prijevoznika u BiH i potencijalna rješenja, Revitalizacija pruge uzanog kolosijeka Srnetica-Jajce kao i Izgradnju objekata u zaštitnom pojasu autocesta i brzih u funkciji privrednog razvoja BiH.
Moderator Osman Lindov i uvodničar Nermin Čabrić.
Treći panel, pod nazivom „Sigurnost saobraćaja, održavanje saobraćajne infrastrukture, zagađenje urbanih sredina“ koji je obuhvatao izradu stručnih radova kao što su Održavanje manevarskih površina i uticaj na sigurnost i Organizacija i upravljanje transportnim modulima pri organizaciji masovnih događaja.
Moderator Osman Lindov, uvodničar Radović Milija.
Četvrti panel pod nazivom „Održivi razvoj i smart tehnologija saobraćaja i transporta“, koji obuhvata stručne radove koji se odnose na primjenu novih tehnologija i softvera u saobraćaju.
Moderator Osman Lindov, uvodničar Marin Jelčić.
Zatim je održana skupština Udruženja te su učesnici po završetku radnog dijela imali priliku posjetiti kulturno-historijske znamenitosti grada Jajce.

Posjeta delegacije Ministarstva privrede Stručnom skupu inžinjera saobraćaja i komunikacija pod nazivom: „Efikasniji saobraćajno-transportni i komunikacijski razvoj BiH“ – „Kuda ide ovaj voz“.Više informacija možete pogledati (OVDJE)

Objavljeno u Novosti

Novosti

24.11.2020 Dana 24.11.2020. godine ministar Ministarstva privrede SBK, gosp.Nisvet Hrnjić, zajedno sa svojim sa...
24.11.2020   U ime Vlade Srednjobosanskog kantona i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke svim gra...
24.11.2020 Spisak podnosioca zahtjeva koji ne ispunjavaju uslove iz Javnog poziva za dodjelu finansijskih sreds...
20.11.2020 Delegacija Ministarstva privrede posjetila je danas mobilni LOT tim turske vojne misije u sastavu EU...
20.11.2020 Na prijedlog Ministarstva privrede usvojena je Odluka o izdvajanju sredstava fizičkim licima registr...
« Lipanj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30