Novosti / Obavještenja

05 Svibanj
2021

Održan je sastanak između predstavnika Ministarstva privrede i predstavnika Obrtničke Komore Srednjobosanskog kantonaDana 05.05.2021.godine u zgradi Ministarstva privrede SBK održan je sastanak između predstavnika Ministarstva privrede i predstavnika Obrtničke Komore SBK. Ispred Ministarstva privrede sastanku su prisustvovali, ministar Ministarstva privrede SBK Nisvet Hrnjić, pomoćnik ministra za industriju,poduzetništvo,obrtništvo i rad Zihnija Aganović, viši stručni suradnik za obrtništvo Nikola Đuričić, dok su ispred Obrtničke Komore FBiH prisustvovali predsjednik OK FBiH Željko Babić, VD predsjednik OK SBK Dijana Biletić i tajnik OK SBK Jelena Jaković.

Navedeni sastanak održan je na inicijativu prestavnika OK SBK koje je predstavilo novoizabranu VD predsjednicu OK SBK Dijanu Biletić te aktualiziralo stanje u obrtništvu na nivou kantona. Na sastanku su prestavnici OK stavili poseban akcent na značaj plasiranja transver sredstava od strane Ministarstva privrede prema obrtništvu.Također, istaknut je i problem opterećenja parafiskalnim nametima prema obrtnicima SBK. VD predsjednica OK SBK iznjela je i mjere unapređenja stanja u obrtništvu, prvenstveno se radi na uspostavi web portala OK SBK i izradi online baze podataka koja bi uvelike olakšala uvid u evidenciju i poslovanje obrta.

Ministar Ministarstva privrede je čestitao na izboru nove predsjednice OK SBK, te naglašava da obrtništvo zauzima mjesto u programima pomoći privredi koja se svake godine provodi, kao i u Korona zakonu koji je donesen prošle godine i važio za vrijeme trajanja nesreće na području SBK, prema kojemu je pružena pomoć obrtnicima. Ministarstvo privrede je uradilo analizu parafiskalnih nameta koja je poslana i usvojena na Vladi SBK, a koja je dobra osnova za redukciju ove vrste nameta privredi. Također ministar ističe da je u izradi prednacrt Zakona o poticaju male privrede kantona kojim bi se regulirao i status obrtnika na nivou SBK, te će on u skorije vrijeme biti ponuđen Vladi SBK na usvajanje.

Na ovom sastanku je pomenuto i korištenje prostorije Ministarstva privrede koje se nalazi u Kiseljaku i bit ce ustupljeno OK SBK na korištenje bez naknade , prijedlog odluke će biti poslan na Vladu SBK, te će nakon usvajanja biti potpisan ugovor o korištenju.
Naglašen je interes i spremnost Ministarstva privrede SBK za što bolju buduću suradnju i pomoć u radu OK SBK.

 

Pročitano 347 puta

Novosti

18.06.2021 Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB Tr...
15.06.2021 Kantonalna uprava za civilnu zaštitu objavljuje upute građanima za provođenje mjera osobne i uz...
15.06.2021 Ministarstvo privrede objavljuje JAVNI POZIV za prijavu stručnih lica za povremeni rad u stručn...
14.06.2021 Dana 12.6.2021.godine predstavnici Ministarstva privrede SBK su učestvovali u radu radionice koju je...
11.06.2021   Javni oglas za podnošenje prijava za projekata za poticaj povratku prognanih, obnovi i razvi...
« Lipanj 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30