Ministarstvo poljoprivrede / Novosti

Utorak, 05 Listopad 2021 - Vlada SBK - KSB
Utorak, 05 Listopad 2021 14:42

Priopćenje sa održanog sastanka

Ministarstvo gospodarstva KSB je u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, te Gospodarskom komorom FBiH danas organiziralo sastanak sa gospodarskim subjektima u zgradi Vlade KSB.

Ispred Ministarstva gospodarstva KSB prisustvovao je ministar Nisvet Hrnjić, ispred Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije sekretar Stipo Buljan, ispred Gospodarske komore FBiH podpredsjednik Mirsad Jašarspahić sa suradnicima, te ispred Udruge poslodavaca KSB predsjednik Kemal Čolak sa suradnicima.

Objavljeno u Novosti

Č E S T I T K A

 

Poštovane učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori, direktori, stručni saradnici i odgojitelji u odgojno-obrazovnim ustanovama Srednjobosanskog kantona, upućujem vam iskrene čestitke u ime Vlade Srednjobosanskog kantona i u svoje lično ime povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja. Želim vam puno sreće, zdravlja, strpljenja i uspjeha u vašem plemenitom i odgovornom radu.

Također izražavam zahvalnost za sve što činite kako biste novim generacijama kroz proces odgoja i obrazovanja prenijeli nova znanja i vrijednosti, a sve s ciljem da im omogućite lijepo djetinjstvo i kvalitetno školovanje koje će im omogućiti sigurnu, sretnu i uspješnu budućnost.

S poštovanjem,

 

PREMIJER KANTONA
Tahir Lendo, dipl.ing.

Objavljeno u Novosti

Sukladno Vladinoj Odluci o uspostavi Registra imenovanih i zaposlenih lica u Kantonu Središnja Bosna i upravljanju Registrom, Tim za sprečavanje korupcije Vlade Kantona Središnja Bosna, u suradnji s Misijom OSCE-a i uz podršku Misije, objavio je, na internetskoj stranici Vlade Kantona Središnja Bosna, Registar imenovanih lica u Kantonu Središnja Bosna, kao i Registar svih zaposlenih lica u javnom sektoru u Kantonu Središnja Bosna.
Objavi Registara prisustvovali su Predsjednik Vlade Kantona Središnja Bosna Tahir Lendo, predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Mladen Marijanac i koordinator Tima za sprečavanje korupcije Vlade Kantona Središnja Bosna Haris Hrustanović.
U Registar je trenutno upisano oko 6.270 osoba, dok se podaci još unose. To je živa materija, jer neke osobe dolaze, neke odlaze, a neke odlaze u mirovinu itd. Registar će sigurno biti popunjen ako ne 100%, onda sigurno 98%, rekao je Haris Hrustanović, koordinator Tima za sprečavanje korupcije Vlade Kantona Središnja Bosna.
Kako je Predsjednik Vlade Kantona Središnja Bosna Tahir Lendo istakao, ovo je važan projekt za društveno-političku zajednicu Kantona Središnja Bosna. Objava Registra je jedna u nizu aktivnosti Tima za sprečavanje korupcije, kojom se želi doprinijeti većoj transparentnosti u javnim institucijama da bi građani mogli imati uvid u podatke o imenovanim i zaposlenim osobama.
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini se zalaže za pozitivan politički diskurs, povećanje transparentnosti i jačanje mehanizama i upravljanja njima, i to koji umanjuju mogućnosti korupcije i omogućuju bolje funkcioniranje državnih institucija, kazao je Mladen Marijanac, predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Objavljeno u Novosti

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje financira Evropska unija, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

https://eu4agri.ba/calls/javni-poziv-za-dodjelu-bespovratnih-sredstava-investicijama-u-preradjivacke-kapacitete-i-marketing-poljoprivredno-prehrambenih-proizvoda/

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3 miliona KM, Evropska unija podržat će ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH. Krajnji rok za podnošenje prijava je 03. prosinac 2021. godine do 17:00 sati.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge i poduzeća koja se aktivno bave vinarstvom, preradom maslina, voća, povrća, mlijeka, mesa, preradom jaja, preradom i konzerviranjem ribe, preradom žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i meda.

Sredstva potpre po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35% ukupnog iznosa predložene investicije, dok 65% troškova investicije financira Evropska unija kroz ovaj javni poziv.

U narednom periodu bit će organizirane info sesije putem Facebook stranice EU4AGRI. Točan termin info sesija bit će naknadno objavljen.

 

Objavljeno u Novosti