Ministarstvo poljoprivrede / Odjeljenje inspekcije

Ponedjeljak, 21 Mart 2022 - Vlada SBK - KSB

Sastanku su pored resornog ministra prisustovali predstavnici privrednih subjekata sa Švicarskim kapitalom u Srednjobosanskom kantonu, od kojih izdvajamo Tissa Textiles d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, Tissa Bosnia d.o.o. Novi Travnik i Lucius d.o.o. Vitez.

Tokom sadržajnog razgovora predstavnici privrednih subjekata otvorili su pitanja vezana za poslovanje u Srednjobosanskom kantonu, kvalificiranu radnu snagu i dualni sistem obrazovanja.

Ministar je upoznao ambasadora i predstavnike privrednih subjekata sa strukturom privrede u kantonu. Izrazio je zadovoljstvo privrednim partnerima iz Švicarske i pozitivnim efektima investiranja kapitala. U tom kontekstu, naglašena je uloga načelnika općina u čijoj su nadležnosti industrijske zone. Resorni ministar informirao je prisutne o nedostatku kvalifikovane radne snage, dualnog sistema obrazovanja i strukturne neuslađenosti između ponude rada i potražnje za radom.

Ministar Nisvet Hrnjić pozvao je ambasadora Nj.E. Daniel Hun u zvaničnu posjetu Srednjobosanskom kantonu, što je ambasador i prihvatio. Posjeta će uslijediti uz prethodni dogovor o terminu i protokolu boravka.

Objavljeno u Novosti*