Ministarstvo privrede / Novosti

Četvrtak, 27 Maj 2021 - Vlada SBK - KSB

 

     Vlada SBK je usvojila Zapisnik sa 84. sjednice.
1. Na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave, Vlada SBK je dala suglasnost na Pravilnik o poslovanju i vođenju evidencije u pravobranilaštvu i Pravilnik o službenoj iskaznici pravobranitelja i njegovog zamjenika u Kantonalnim i općinskim pravobraniteljstvima.
2. Date su i slijedeće saglasnosti, a na prijedlog Ureda za javne nabavke za potrebe korisnika Budžeta Srednjobosanskog kanton:
Saglasnost na Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda za javne nabavke za potrebe korisnika Budžeta Srednjobosanskog kantona. Izmjene i dopune Pravilnika se odnose na visoko obrazovanje za postavljanje državnih službenika, a u skladu sa ranije donesenim Zaključkom Vlade SBK.
-Saglasnost na Pravilnik o postupku direktnog sporazuma Ureda za javne nabavke za potrebe korisnika Budžeta Srednjobosanskog kantona. Ovim Pravilnikom pobliže se definira planiranje, priprema i provođenje postupka javnih nabavki putem direktnog sporazuma.
- Saglasnost Uredu za javne nabavke za potrebe korisnika Budžeta Srednjobosanskog kantona za preuzimanje poslova javnih nabavki od svih korisnika Budžeta Srednjobosanskog kantona, u skladu sa nadležnostima Ureda definiranim navedenom Uredbom.
Suglasnost Uredu za javne nabavke za pokretanje postupka za prijema državnog službenika u Ured za javne nabavke za potrebe korisnika Budžeta Srednjobosanskog kantona, odnosno prijem stručnog savjetnika za provedbu javne nabavke, jedan izvršitelj.
-Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada SBK je donijela Odluku o usvajanju smjernica ekonomske i fiskalne politike Srednjobosanskog kantona za period 2022.-2024.. Ekonomska i fiskalna politika Vlade Kantona Središnja Bosna u srednjem roku, usmjerit će se prije svega na očuvanje fiskalne stabilnosti Kantona, na visoko-kvalitetne investicije, privlačenjem sredstava iz EU fondova, učinkovite strukturne reforme, te jačanje kapaciteta i efikasnosti javne uprave u oblikovanju i provedbi javnih politika i projekata, a posebno poboljšanje efikasnosti pravosuđa, povećanje transparentnosti i borbe protiv korupcije. Koordinacija gospodarskih politika i politika zapošljavanja, ključan je element strategije oporavka
3. Ministarstvo privrede je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:
- Odluka o raspodjeli sredstava Regionalnoj ekonomskoj zajednici „REZ“ d.o.o. Zenica, odlukom se izdvaja iznos od 70.000,00 KM za sufinansiranje projekata koje realizuje zajedno sa Vladom SBK, privrednim društvima i obrtnicima sa područja Srednjobosanskog kantona.
4. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova je predložilo, a Vlada SBK donijela Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava kapitalnih transfera za 2021.godinu. Ovom Odlukom odobrava se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava kapitalnih transfera- za poticaj povratku prognanika,obnovi i razvitku za 2021.godinu, Iznos kapitalnih sredstava za poticaj povratku prognanika,obnovi i razvitku za projekte u 2021.godini iznosi 521.500,00 KM

 -Služba za zajedničke poslove je predložila, a Vlada SBK donijela Odluku o davanju saglasnosti za pokretanje postupka javne nabavke za izradu premjera i predračuna radova za rekonstrukciju krova, izrade fasade i ugradnje stolarije na zgradi Vlade (Aleja Konzula u Travniku) gdje je smješten MUP, procijenjena vrijednost nabave bez PDV-a: do 5.000,00 KM.

-Vlada SBK je na prijedlog Stručne službe Vlade donijela Zaključak kojim zadužuje Službu za zajedničke poslove pripremi tekst javnog oglasa za prijem volontera u kantonalnim tijelima vlasti za 2021. godinu, kao i prijedlog rješenja o imenovanju članova komisije za provođenje navedenog oglasa.
-Vlada SBK je dala suglasnost na prijem zaposlenika u Službi za zajedničke poslove SBK.

Objavljeno u Novosti*