Kantonalna uprava za šumarstvo / Novosti

Četvrtak, 23 April 2020 - Vlada SBK - KSB

Na inicijativu Ministarstva privrede SBK, dana 23.4.2020. godine, održan je sastanak predstavnika Ministarstva privrede i predstavnika putničkih agencija u SBK. Sastanku su prisustvovali predstavnici 5 putničkih agencija sa područja SBK i to:
- Saraj Bosna d.o.o. Lambada Travel Bugojno;
- Santours d.o.o. Travnik;
- Adino Tours d.o.o. Bugojno;
- Divan Travel Agenci d.o.o. Travnik;
- Ventura Travel d.o.o. Travnik.
Pored predstavnika putničkih agencija i predstavnika Ministarstva privrede sastanku je prisustvovao i direktor Turističke zajednice SBK.

Cilj sastanka je bio da se Ministarstvo privrede SBK, iz prve ruke, upozna sa problemima rada ovih subjekata koji igraju vrlo bitnu ulogu u segmentu turističke privrede Kantona.

Prisutni predstavnici putničkih agencija su naveli velike probleme u radu prvenstveno zbog obustave drumskog prijevoza kao i avio prijevoza, i to traje od februara ove godine, otkazani su svi aranžmani domaći i inostrani, svi autobusi u njihovom vlasništvu su parkirani i ne vrše nikakav prijevoz a samim tim imaju i veliki problem oko registracije istih. Do sada do njih 36 uposlenih u agencijama otpuštena su samo 2 radnika.

Za prevazilaženje problema oni su predložili da se đačke ekskurzije obavljaju na području Srednjobosanskog kantona a već imaju od ranije pokrenute aktivnosti npr. Škole u prirodi, te da se đačke ekskurzije koje su bile planirane za aprilu, maju i junu 2020.god. realiziraju u septembru i oktobru. Također predlažu da se registracije autobusa u njihovom vlasništvu stave u mirovanje do normalizacije stanja. Istakli su da očekuju finansijsku pomoć od federalnog i kantonalnog nivoa vlasti.

Ministar privrede je istakao važnost donesenog Zakona o Turističkim zajednicama SBK, koji će unaprijediti ovu oblast, kao i Instrukciju koju je ministarstvo uputilo općinama kada je u pitanju smještaj u domaćinstvu, te je najavljen brzi program sufinansiranja najugroženijih subjekata a prioritetno onih kojima je naredbama zabranjen rad. Istakao je i potrebu da se održava stalni kontakt i saradnja.

MINISTARSTVO PRIVREDE SBK

 

DOPIS MINISTARSTVA PRIVREDE SBK

Objavljeno u Novosti*
Četvrtak, 23 April 2020 12:49

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Dana 22.04.2020.godine u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona održan je radni sastanak sa privrednim subjektima iz drvoprerađivačke industrije. Na pomenutom sastanku prisustvovao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, ministar Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić, predsjednik Udruženja poslodavaca Kemal Čolak, te predstavnici privrednih subjekata Promo d.o.o., Malak-Janj d.o.o., Tamex d.o.o., Rose-Wood d.o.o, MS&VVood d.o.o, Palavra d.o.o. i Delić d.o.o. Cilj navedenog sastanka bila je razmjena međusobnih informacija o uticaju pandemije COVID-19 na privrednu granu odnosno prerađivače i proizvođače drvne mase i proizvoda od drveta.

U okviru navedene teme privredni subjekti su istakli probleme sa kojima se trenutno susreću, kao i moguća rješenja a koja bi pomogla očuvanju stabilnosti ove industrijske grane u Srednjobosanskom kantonu. Posebnu pažnju su skrenuli na probleme a koji se odnose na smanjenje obima proizvodnje, nemogućnost plasmana proizvoda, problemi koji se javljaju prilikom transporta, također su naglasi i da ugovori potpisani sa ino partnerima su stopirani kao i problem ne potpisivanja novih ugovora. Privredni subjekti su istakli da očekuju konkretnu pomoć a koja je najavljena od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te pomoć koja je u okviru nadležnosti Vlade Srednjobosanskog kantona.

Predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona predstavili su set interventnih mjera Vlade Srednjobosanskog kantona za oblast privrede u okolnostima pandemije COVID-19 u vidu sufinansiranja neto plaća, oslobađanje od parafisikalnih nameta, upućivanje preporuka općinama, a koje će olakšati probleme sa kojima se susreću privredni subjekti. Za kraj predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona su iskazali želju za što jačom saradnjom a sve u cilju prevazilaženja problema.

MINISTARSTVO PRIVREDE

DOPIS MINISTARSTVA PRIVREDE

Objavljeno u Novosti*
Četvrtak, 23 April 2020 12:15

Ramazanska čestitka

SVIM MUSLIMANIMA SREDNJOBOSANSKOG KANTONA/

KANTONA SREDIŠNJA BOSNA , KAO I CIJELE BOSNE I 

HERCEGOVINE ČESTITAMO PREDSTOJEĆE

MUBAREK DANE U ŽELJI DA ISTE PROVEDU U

ZDRAVLJU, SREĆI I BLAGOSTANJU.

 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN !

 

PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE
Josip Kvasina v.r.

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG SKUPŠTINE

Muharem Grabus s.r.

ZAMJENICA PREDSJEDAVAJUĆEG SKUPŠTINE

Ljubinka Atanasijević s.r

 

Objavljeno u Novosti - skupština
Četvrtak, 23 April 2020 12:14

RAMAZANSKA ČESTITKA

Č E S T I T K A

U povodu nastupajućeg mjeseca RAMAZANA
svim građanima islamske vjeroispovijesti Srednjobosanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke, sa željom da ga provedu u miru, blagostanju i radosti sa svojim porodicama.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

 

 

PREMIJER KANTONA

Tahir Lendo, dipl.ing.

Objavljeno u Novosti*