Ponedjeljak, 27 April 2020 - Vlada SBK - KSB
Ponedjeljak, 27 April 2020 12:12

Sazvana 41. sjednica Vlade SBK- 2020.g.

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – prečišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona(Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – pročišćeni tekst),

S A Z I V A M
41. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 30.4. 2020. godine u 9 sati

Objavljeno u Sjednice 2020
Ponedjeljak, 27 April 2020 11:55

Saopštenje za javnost

Dana 24.04.2020.godine je na inicijativu Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona održan sastanak sa privrednim subjektima iz metaloprerađivačke industrije. Na navedenom sastanku su prisustvovali premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, ministar Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić, predsjednik Udruženja poslodavaca Kemal Čolak, te predstavnici privrednih subjekata i to Metalos d.o.o., Tvornica alata d.o.o., TMD Ai d.o.o. i GS-Tvornica mašina travnik d.o.o. Na sastanku se raspravljalo o stanju privrede u Srednjobosanskom kantonu u uvijetima pandemije COVID-19, posebno o metaloprerađivačkoj industriji. Privredni subjekti su imali priliku da iznesu svoje stavove i problema sa kojima se trenutno susreću, kao i mogućnost iznošenja mogućih riješenja za prevazilaženje problema. Jedan od najvećih problema na koji su posebno skrenuli pažnju je otkazivanje ugovora kao i nemogućnost sklapanja novih ugovora sa partnerima. Predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona predstavili su set interventnih mjera Vlade Srednjobosanskog kantona za oblast privrede u okolnostima pandemije COVID-19 u vidu sufinansiranja neto plaća, oslobađanje od parafisikalnih nameta, upućivanje preporuka općinama, a koje će olakšati probleme sa kojima se susreću privredni subjekti. Za kraj predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona su iskazali želju za što jačom saradnjom a sve u cilju prevazilaženja problema.

MINISTARSTVO PRIVREDE SBK

Objavljeno u Novosti*

Vlada SBK je na 28. vanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog štaba Ministarstva privrede i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike upoznao je Vladu SBK da se 365 osoba nalazi u samoizolaciji, dok je za 3604 osobe isteklo rješenje za samoizolaciju u Srednjobosanskom kantonu. Sa današnjim danom na području Srednjobosanskog kantona 21 osoba se oporavila od koronavirusa. Zavod za javno zdravstvo je testirao 90 osoba na koronavirus i svi rezultati su negativni, do sada je u Srednjobosanskom kantonu testirano cca 700 osoba.

Krizni štab Ministarstva privrede obavijestio je Vladu SBK da inspekcija redovno vrši kontrole, i nije bilo evidentiranih prekršaja propisanih mjera. Isto ministarstvo informisalo Vladu SBK da je na evidenciji Poreske uprave SBK sa 24. aprilom 2020.godine, prijavljenih 48.025 uposlenih osoba.

Kantonalni štab civilne zaštite je izvjestio je Vladu SBK da je izvršena podjela dodatne zdravstvene opreme svim domovima zdravlja i bolnicama u Srednjobosanskom kantonu, i da je izvršena dezinfekcija četiri općine u SBK od strane tima iz Federalne uprave civilne zaštite.

Objavljeno u Sjednice 2020