Сједнице 2020

среда, 02 септембар 2020 - Vlada SBK - KSB

Dana 02.09.2020. godine u prostorijama Ministarstva privrede, na zahtjev načelnika općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača, održan je sastanak ministra Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona sa načelnicima navedenih općina na temu projekta Upravljanje otpadom i izgradnja reciklažnog dvorišta, koji bi se rješavao po modelu javno-privatnog partnerstva.

Navedeni projekat realizovao bi se po Zakonu o javno-privatnom partnerstvu Srednjobosanskog kantona donesenog 2018. godine, po kojem je Ministarstvo privrede prepoznato kao svojevrsna podrška u koordinaciji i realizaciji istog.

Projekat je ocjenjen kao prioritetan za lokalne zajednice i naglašena je velika važnost da se učine prvi koraci u realizaciji istog.  S tim u vezi utvrđen je slijed koraka i aktivnosti, a sve u okviru odredbi pomenutog Zakona.  Dogovorena je intenzivna saradnja i zajedničko djelovanje, te sinergija svih učesnika sastanka za što efikasniju realizaciju navedenog projekta.

Ministar Ministartsva privrede iskazao je interes za intenziviranjem aktivnosti na realizaciji projekta, te stavio na raspolaganje kapacitete Ministarstva u skladu sa odredbama Zakona.

Објављено у Новости

Uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju, Preporuke za škole za sigurno Održavanje nastave u kontekstu COVID-19 Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike (broj: 04-01-sl/2020 od 1.9.2020. godine) Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/ KSB donosi sljedeće Upute za početak nastave u novoj školskoj 2020./2021. godini

 

Uputa za početak nastave u školskoj 2020./2021. godini za sve osnovne i srednje škole na području SBK/ KSB

Објављено у Новости

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona, odnosno Stručna komisija objavljuje Spisak subjekata čije prijave NE ISPUNJAVAJU formalno - pravne uslove Javnog poziva za odabir korisnika sredstava sa pozicije "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za potporu skijalištima i razvoju turizma"” za 2020.god, objavljen u dnevnim novinama "Oslobođenje" i na stranici Vlade SBK, dana 27.07.2020god.

Spisak subjekata čije prijave NE ISPUNJAVAJU formalno - pravne uslove Javnog poziva za odabir korisnika sredstava sa pozicije "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za potporu skijalištima i razvoju turizma"” za 2020.godinu

 

Објављено у Новости

Ministar Ministarstva privrede, Nisvet Hrnjić, danas se u Sarajevu susreo sa ministricom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Editom Đapo, sa kojom je razgovarao o turističko ugostiteljskim potencijalima SBK (smještajnim kapacitetima, ski centrima, kulturno historijskom i prirodnom nasljeđu).
Glavna tema razgovora bile su posljedice koje je u segmentu turizma i ugostiteljstva izazvala pandemija Covid-19. Tokom razgovora je zaključeno je da je to mozda i najosjetljivija djelatnost u segmentu privrede. Naglašeno je da je sektor turizma i ugostiteljstva pretrpio velike štete koje su vidljive u padu poslovanja preko 80% u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar Hrnjić upoznao je ministricu Đapo s činjenicom da je Ministarstvo privrede do sada provelo četiri javna poziva o dodjeli sredstava segmentu privrede Srednjobosanskog kantona u okviru kojih je data podrška i segmentu ugostiteljstva i turizma.
Obavijestio je ministricu Đapo o donošenju Zakona o turističkim zajednicama i početku njegove primjene u Srednjobosanskom kantonu, kao i da je usvojen nacrt Zakona o skijalištima, te da je Ministarstvo privrede za isti obavilo javne rasprave i pripremilo prijedlog Zakona. Tokom razgovora naglašena je važnost donošenja federalnog Zakona o turizmu i zakona iz oblasti ugostiteljstva.

Ministar Hrnjić je istakao da je pred nama zimska turistička sezona, da Ministarstvo privrede vrši pripreme u tom smislu i pozvao Federalno ministarstvo okoliša i turizma da podrži nastojanja ovog ministarstva za što uspješniju zimsku sezonu. Poseban akcent dao je promociji zimskih turističkih potencijala Srednjobosanskog kantona, potencijalnim turistima i posjetiocima iz okolnih zemalja i šire.
Ministrica Đapo je najavila poseban vid podrške sektoru ugostiteljstva i turizma koji će se implementirati do kraja ove godine.  Ministar Hrnjić se zahvalio na prijemu i pozvao na održavanje stalnog kontakta ministarstava u cilju koordiniranja što bolje podrške ovoj grani privrede.

 

Објављено у Новости

Новости

27.03.2024 Nakon informativnog predstavljanja održanog prošloga tjedna, objavljen je četvrti javni pozivu za do...
26.03.2024 Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB, u...
22.03.2024 Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo ugostio je predstavnike Vijeća mladih Federacije Bosne...
22.03.2024 J A V N I  P O Z I V ZA SUFINANSIRANJE RAZVOJNIH PROJEKATA PRIVREDNIH DRUŠTAVA   Javni ...
21.03.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti (pdf.)...
« Septembar 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30