Nabavke

Nabavke - Vlada SBK - KSB
петак, 20 септембар 2019 13:07

Saopštenje sa 17. sjednice Vlade SBK - 2019. godina

Predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, predstavnici Tima za spriječavanje korupcije Srednjobosanskog kantona u saradnji sa šefom Ureda i predsjednikom Tima u KS Erduanom Kafedžićem prezentovali su Vladi Srednjobosanskog kantona IT-platformu antikorupcionog informacionog sistema kojeg je uspostavio i vodi Ured u KS.

Vlada SBK se ovom prilikom upoznala se sa sadržajem podataka informacionog sistema te sa konceptom sadašnjeg djelovanja i budućih planiranih preventivnih antikoruptivnih procesa, te mogućnostima korištenja Registra izabranih zvaničnika.

Објављено у Сједнице 2019
петак, 20 септембар 2019 09:57

RADNA POSJETA MINISTARSTVA PRIVREDE OPĆINI JACE

Dana 17. 09. 2019. godine Ministar Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić sa pomoćnikom za industriju, poduzetništvo i obrt Zihnijom Aganovićem i stručnim savjetnikom za javno - privatno partnerstvo Elmirom Crnicom održao je radni sastanak u općini Jajce sa Načelnikom općine Edinom Hozanom, pomoćnikom za privredu Senadom Dizdarom i šeficom odjeljenja za lokalni razvoja Amilom Hadžić.

Tom prilikom Ministar se zahvalio na srdačnom prijemu i upoznao Načelnika sa programom rada Ministarstva, urađenim i planiranim projektima, pokrenutim inicijativama za donošenje propisa i kazao da će karakteristika rada Ministarstva biti kontinuitet u ondnosima sa lokalnim zajednicama kroz efikasnu i učinkovitu podršku svim privrednicima.

Načelnik je predstavio najznačajnije aktivnosti općine, urađene i planirane projekte kao što su program podrške i dodjele bespovratnih sredstava namijenjenih poticaju zapošljavanja mladih, podrška start up preduzećima, subvencija kamate za privredne subjekte s ciljem dobivanja najpovoljnijih kredita, izgradnja industrijske zone u bivšoj kasarni Kamenice, a istaknut je nastavak ulaganja u turističke potencijale kako bi postali lideri u ovoj oblasti.

Po završetku radnog sastanka u Općini upriličene su zajedničke posjete i razgovori sa direktorima, menadžmentom i vlasnicima sljedećih privrednih društava: “LPS Commerc” d.o.o, "Mediteran" d.o.o, i "Nirbo" d.o.o. iz drvne industrije, te “A&F” d.o.o, “Thermoflux” d.o.o. i "Metaling" d.o.o. iz metaloprerađivačke industrije.

Nakon obilaska navedenih privrednih društava može se konstatovati da metaloprerađivačka i drvna industrija kao važne grane imaju svoju perspektivu, stabilno posluju, a dominantan je udio izvoza i saradnje sa velikim i sličnim kompanijama u inostranstvu i zemljama zapadne Europe.
Navedene kompanije zapošljavaju značajan broj ljudi i doprinose privrednom razvoju lokalne zajednice i Kantona u cjelini.
Kao i u drugim privrednim granama istaknut je problem nedostatka kvalifikovane radne snage, ali privredna društva poduzimaju značajne korake i mjere na stabilizaciji i zadržavanju radnika.

Na kraju svake od posjeta Ministarstvo privrede se stavilo na raspolaganje u okviru svojih nadležnosti i kompetencija za svaki oblik pomoći kada je u pitanju rad ovih privrednih subjekata.

 

Календар садржаја јавних набавки

« Septembar 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30