civilna.jpg 

akcioni1.jpg  

 civilna.jpg 

0800-privreda.jpg


SREDNJOBOSANSKI KANTON U BROJKAMA
CENTRAL BOSNIA CANTON IN FIGURES

Download PPT:
Bosanski PPT - 9 MB
English PPT - 9 MB

Imamo 16 gostiju na sajtu
Kantonalna uprava za šumarstvo
Centralna manifestacija Međunarodna godina šuma - 2011 PDF Ispiši
Srijeda, 04 Maj 2011
Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede
Kantonalna uprava za šumarstvo
Travnik, Stanična 43 tel/fax (030) 518-512
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeliCentralna manifestacija „Međunarodna godina šuma - 2011“ – izvještaj o održavanju


Centralna manifestacija u okviru obilježavanja „Međunarodne godine šuma - 2011“ u Federaciji Bosne i Hercegovine, održana je u Bugojnu dana 24.03.2011.godine u organizaciji Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH (UŠIT FBiH), Kantonalne uprave za šumarstvo SBK/KSB, Općine Bugojno i ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf.
Svečani dio manifestacije započeo je prijemom visoke delegacije kod načelnika Općine Bugojno Hasana Ajkunića, koju je činilo preko 30 članova predstavnika javnog i političkog života svih nivoa vlasti, kao i predstavnika šumarskih institucija svih nivoa organizovanja. U svečanoj atmosferi i u duhu otvorenog i nadahnutog razgovora, u društvu načelnika Općine i njegovih saradnika, aktualizirana je tematika u vezi sa aktivnostima na obilježavanju „Međunarodne godine šuma“. Nakon svečanog prijema, uz veliku medijsku pažnju, izvršena je promotivna sadnja deset sadnica rijetkih hortikulturnih vrsta drveća u parku ispred Općine Bugojno. Promotivnu sadnju, uz prigodne medijske poruke usmjerene na neophodnost promjene odnosa prema šumi svakog pojedinca ali i društva u cjelini, su izvršili književnica Nura Bazdulj-Hubijar u društvu sa Almom i Lejlom - kćerkama rhm. Seada Hadžiabdića, Hasan Ajkunić načelnik Općine Bugojno u društvu sa Seminom Ždralovićem ministrom Ministarstva šumarstva poljoprivrede i vodoprivrede SBK/KSB i Bajrom Makićem ministrom Ministarstva privrede SBK/KSB, prof. dr. Mersudin Avdibegović predsjednik Predsjedništva UŠIT-a i redovni profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu u društvu dr. Šefika Koričića dipl.ing.šum. predsjednika Komisije za Koncesije FBiH, Sabina Hadžiahmetović dipl. ing. građ. u društvu sa Hamedom Mešanovićem predsjednikom Komisije za koncesije BiH, Omer Pašalić dipl.ing.šum. direktor Federalne uprave za šumarstvo u društvu Mladinka Perkovića direktora ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf, te prof.dr. Saša Kunovac, redovni profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu u društvu članova porodice sa najdužom porodičnom šumarskom tradicijom u Federaciji BiH, dipl.ing.šum. Florijanom i dipl.ing.šum. Julijanom Glavočevićem.
Paralelno sa odvijanjem ovih aktivnosti u motelu „Heko“ u Bugojnu održana je IX Redovna godišnja skupština Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.
Po završetku Redovne skupštine pristupilo se zvaničnom programu otvaranja svečane manifestacije u povodu „Međunarodne godine šuma“ iskazivanjem pozdravnih riječi i dobrodošlice izjavljenim od strane Fadila Šehića dipl.ing.šum. predsjednika Skupštine UŠIT-a, mr.sci.Emsada Pružana stručnog savjetnika u Kantonalnoj upravi za šumarstvo Srednjobosanskog kantona, Hameda Mešanovića predstavnika institucija državnog nivoa vlasti, Vlade Soldo predstavnika institucija federalnog nivoa vlasti, Semina Ždralovića predstavnika kantonalne Vlade i institucija kantonalnog nivoa, književnice Nure Bazdulj-Hubijar, kao i predstavnika organizatora manifestacije: Hasana Ajkunića, Mersudina Avdibegovića, Mladinka Perkovića i Ševala Konjalića – direktora Kantonalne uprave za šumarstvo Srednjobosanskog kantona.
Stučni referat pod nazivom „Uloga šuma u rješavanju globalnih ekoloških i društvenih problema“ izložio je prof.dr. Mersudin Avdibegović na veoma zanimljiv način, naglašavajući značaj šuma kao ekosistema od životne važnosti za cijeli planet i sa prelijepim kadrovima iskonske prirode Bosne i Hercegovine, uz obilje važnih i poučnih činjenica i statističkih podataka o stanju šuma kod nas i u svijetu.
Centralni dio manifestacije je bio posvećen liku i djelu nedavno preminulog doajena bosanskohercegovačkog šumarstva rhm. Seada Hadžiabdića, o kome je govorio njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj Ismet Zečević, dipl.ing.šum. Izuzetno nadahnut govor je propraćen prezentacijom bogate arhivske zbirke lika i djela rhm. Seada Hadžiabdića. U znak sjećanja i priznanja za izuzetan doprinos šumarskom sektoru, porodici rhm. Seada – kćerkama Lejli i Almi uručene su plakete počasnog člana Udruženja šumarskih inženjera i tehničara FBiH kao i počasnog člana Saveza lovačkih udruženja BiH, ali i prigodan suvenir kao sjećanje na održanu manifestaciju.
Istovremeno sa uručivanjem počasnih plaketa i priznanja, a povodom natječaja za likovne i literarne radove na temu „Međunarodna godina šuma – 2011“, koji je za učenike osnovnih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine raspisalo Udruženje inženjera i tehničara FBiH, izvršeno je proglašenje pobjednika i uručivanje diploma i nagrada autorima najboljih likovnih i literarnih radova. Proglašavajući pobjednike, predsjednica Komisije za izbor najboljih radova Mirzeta Memišević dipl.ing.šum. je naglasila vrlo tešku ulogu Komisije jer se od zaprimljenih izuzetno kvalitetnih 814 likovnih i 360 literarnih radova, vrlo teško bilo odlučiti za pobjednika, te naglasila da se svi učesnici mogu smatrati i pobjednicima. Uz burnu podršku i impresivan nastup, prvonagrađena Una Bajrić, učenica OŠ „Lukavac grad“ iz Lukavca izrecitovala je pobjednički literarni rad koga u cijelosti prenosimo:

„Šume su bujna griva planete
na vjetru nemir zelenog mora
iz njih u tami izviru zvijezde
kroz njih se stidno promalja zora.

Imaju šume korijenje-ruke
da njima grle zemlju i kamen
dok živi, diše za naše sutra
kad umre, topli daruje plamen.

U šumi ptice svijaju gnijezda
jelen i srna u njoj se kriju
sanjivi medo tu brlog traži
orlovi gordi nad njom se viju.

Drveće šume ožiljke nosi
od naših mržnji, ljubavi, bijesa
u stablo hrasta zariven geler
nečije ime u kori brijesta.

Šume će naše čuvati snove
one će biti brana i spas
ako joj malo ljubavi damo
voleći šumu, branimo nas!“

Nagradu za osvojeno drugo mjesto u kategoriji literarnih radova osvojila je Ena Muhić - OŠ „Safvet-beg Bašagić“ iz Sarajeva, a treće mjesto Haris Sarajčić – „Centar za slušnu rehabilitaciju Sarajevo“, dok su u kategoriji likovnih radova, nagrade osvojili: za prvo mjesto Ajdin Nakičević – OŠ „Teočak“ Teočak, drugo Ajla Alijagić OŠ „Grbavica“ Sarajevo, dok je treće mjesto osvojila Eldina Čehić JU „Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora“ Tuzla.

Pobjednički, kao i ostali likovni i literarni radovi, te odlikovanja, priznanja i lovni eksponati rhm. Seada Hadžiabdića su bili izloženi u cjelodnevnoj izložbenoj postavci, koju su prisutni mogli pogledati u toku i nakon završetka manifestacije.

Završavajući oficijelni dio manifestacije, nastavljeno je druženje svih prisutnih uz prigodan koktel upriličen od strane domaćina, načelnika Općine Bugojno.


Direktor
Ševal Konjalić, dipl.ing.šum.
 
Studija slučaja Iskustva, prevencije i mjere protiv nezakonitih postupanja u šumarstvu SBK PDF Ispiši
Ponedjeljak, 18 April 2011
Studija slučaja „Iskustva, prevencije i mjere protiv nezakonitih postupanja u šumarstvu Srednjobosanskog kantona”

U Sarajevu je dana 22.03.2011.godine, u organizaciji Vanjsko/spoljnotrgovinske komore BiH, FIRME Consortium BiH, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Šumarskog fakulteta Sarajevo, održana Četvrta godišnja zajednička konferencija o šumarstvu BiH sa ciljem utvrđivanja stanja i napretka u reformama u šumarstvu i analize aktivnosti na unapređenju održivog šumarstva u BiH, ohrabrenja suradnje u projektima i aktivnostima vezano za reforme u šumarstvu i definiranja okvira strategije za buduće aktivnosti.

U okviru posebnih projekata predviđenih programom Konferencije, u tačci „Stanje i prevencije nezakonite sječe šume”, od strane Kantonalne uprave za šumarstvo sačinjena je studija slučaja „Iskustva, prevencije i mjere protiv nezakonitih postupanja u šumarstvu Srednjobosanskog kantona” autora mr.sci. Emsada Pružana, dipl.ing., stručnog savjetnika za integralnu zaštitu šuma i Ševala Konjalića, dipl.ing., direktora Uprave i ista je prisutnim učesnicima prezentovana od strane autora. Napominjemo da su navedenoj Konferenciji prisusutvovali i aktivno učestvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resornih entiteskih i kantonalnih ministarstva, kantonalnih i entitetskih šumskoprivrednih društava, predstavnici organizatora kao i brojne druge međunarodne i domaće institucije i organizacije, a i ova Konferencija je jedna od aktivnosti usmjerenih na obilježavanje „2011. - Međunarodne godine šuma” u Bosni i Hercegovini.

STUDIJA SLUČAJA

STUDIJ

PREZENTACIJA
 
Informacija o šumskim požarima na području Srednjobosanskog kantona PDF Ispiši
Srijeda, 13 April 2011

Na području Srednjobosanskog kantona je samo u periodu od 01.04.2011. do 12.04.2011.godine evidentirano 60 šumskih požara sa ukupnom opožarenom površinom od 367,70 ha. Od navedenog broja požara, 10 ih je zabilježeno u visokim šumama, 18 u kulturama, 27 u izdanačkim šumama i 5 na neobraslom zemljištu.

POŽARI

PREGLED POŽARA


 
Obilježavanje Međunarodne godine šuma u Bosni i Hercegovini PDF Ispiši
Četvrtak, 17 Mart 2011
Sa zadovoljstvom vam najavljujemo aktivnosti koje će se u toku mjeseca marta 2011.godine održati na području Federacije Bosne i Hercegovine, u okviru prigodnog obilježavanja „Međunarodne godine šuma“:

Image
 
2011. Međunarodna godina šuma, poziv na učešće PDF Ispiši
Srijeda, 23 Februar 2011
Generalna skupština UN-a je Rezolucijom broj 61/193 proglasila 2011-u godinu "Međunarodnom godinom šuma“, a u cilju podizanja svijesti društva o značaju šuma, unapređenju održivog gospodarenja šumama i njihovoj zaštiti.
Geslo Međunarodne godine šuma glasi: „Šume za ljude“.

2011. – Međunarodna godina šuma“, poziv na učešće – prva najava

2011. – Međunarodna godina šuma“, poziv na učešće u javnom natječaju za izradu literarnih i likovnih radova koji sadrže teme o šumi

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sljedeća > Kraj >>

Rezultati 37 - 42 od 44