civilna.jpg 

akcioni1.jpg  

 civilna.jpg 

0800-privreda.jpg


SREDNJOBOSANSKI KANTON U BROJKAMA
CENTRAL BOSNIA CANTON IN FIGURES

Download PPT:
Bosanski PPT - 9 MB
English PPT - 9 MB

Imamo 8 gostiju na sajtu
Kant. up. za civilnu zaštitu
Podaci o rukovoditeljima odbrane od poplava PDF Ispiši
Četvrtak, 21 Mart 2013
Podaci o rukovoditeljima odbrane od poplava, pravnim i fizičkim osobama zaduženim za odbranu od poplava na vodnom području Save - za vodotoke II kategorije na području Srednjobosanskog kantona
 
SVEČANO OBILJEŽEN 1.OŽUJAK DAN CIVILNE ZAŠTITE PDF Ispiši
Srijeda, 06 Mart 2013

SVEČANO OBILJEŽEN 1.OŽUJAK DAN CIVILNE ZAŠTITE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I SVJETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE,


Kao i ranijih godina i ove godine je u povodu obilježavanja 1.ožujka Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Svjetskog dana civilne zaštite, dana 26.02.2013.godine u 10,00 sati, u zgradi Vlade KSB, održana svečana sjednica Kantonalnog stožera civilne zaštite. Na sjednici su pored članova Stožera civilne zaštite bili nazočni: predcstavnici Federalne uprave civilne zaštite, predstavnici ministarstava KSB, pomoćnici načelnika općina za civilnu zaštitu, predstavnici službi zaštite i spašavanja KSB, predstavnici nevladinih oraganizacija, predstavnici medija, te dobitnici priznanja civilne zaštite.

 
UPUTE ZA GRAĐANE KANTONA SREDIŠNJA BOSNA PDF Ispiši
Petak, 31 August 2012
POSTUPANJE U SLUČAJU POTRESA

Potresi su prirodni događaji koji mogu imati katastrofalne posljedice, a to su veliki broj ljudskih žrtava, razaranja, širenje požara, nastanak zaraznih bolesti i dr.
Područje Bosne i Hercegovine kao i područja okolnih zemalja (Hrvatske, Italije, Albanije, Grčke, Turske) , odlikuju se izraženom seizmičkom aktivnošću.
Posljedice potresa na pogođenom području ovisne su o njegovoj jačini, ali i o postupcima građana u takvim situacijama.
Možemo bitno pomoći sebi i drugima, te umanjiti posljedice ako se pridržavamo sljedećeg:

POSTUPCI PRIJE POTRESA:

1. Naučimo kako se zaštititi od potresa.
2. U domu odredimo jedno sigurno mjesto u većoj prostoriji, te se
nekoliko puta godišnje prisjetimo na njega.
3. Moramo znati gdje je glavna sklopka za struju te gdje su glavni ventili
za plin i vodu, i kako se zatvaraju.
4. Na dohvat ruke spremimo bateriju, radio, torbicu za prvu pomoć i osobna dokumenta.
5. Uvijek imajmo određene zalihe hrane.

POSTUPCI ZA VRIJEME POTRESA:

1. Sačuvajmo prisebnost duha i ne paničarimo jer je panika pogubna.
2. Ako se zateknemo u prostorijama u prizemlju, pri prvim podrhtavanjima izađimo iz njih na slobodan prostor, udaljimo se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina.
3. Ako smo na višim katovima, sklonimo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji kut prostorije, ispod stola, te rukama zaštitimo oči.
4. Odmaknimo se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.
5. Ne upotrebljavajmo šibice i otvorenu vatru.
6. Ako se nalazimo u automobilu, ne smijemo se zaustavljati na i ispod mostova i podvožnjaka, ispod električnih kablova, i u tunelima.
Zaustavimo se na otvorenom prostoru i ostanimo u automobilu.

POSTUPCI NAKON POTRESA:

1. Kada prestanu prvi potresi, napustimo prostorije na najpogodniji način i uzmimo sa sobom najvažnije i spremljene stvari.
2. Nikako ne napuštajmo građevinu dizalom, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti dizalo, nestati struje i sl.).
3. Isključimo električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorimo plin i vodu na glavnom ventilu.
4. Ne zaboravimo na humanost i nesebičnost u pomoći stradalima, ali ne pomičimo teško povrijeđene.
5. Upotrebljavajmo za piće samo zapakiranu vodu i vodu koja stigne kao pomoć
6. Postupajmo prema uputama dobivenim putem sredstava javnog priopćavanja.
7. Ako smo ostali pod ruševinama budimo mirni i zovimo u pomoć te lupajmo čvrstim predmetom po instalacijskim ciievima (od vode i centralnog grijanja).
8. Sačuvajmo svoju snagu

VAŽNIJI TELEFONSKI BROJEVI ŽURNIH SLUŽBI:
- Kantonalni operativni centar civilne zaštite 121
- Policija 122
- Vatrogasci 123
- Hitna pomoć 124
 
Paketi MDD Merhamet PDF Ispiši
Ponedjeljak, 07 Maj 2012
Na inicijativu Humanitarne organizacije MDD Merhamet – Regionalni odbor Travnik uz saradnju Kantonalne uprave za civilnu zaštitu i općinskih službi civilne zaštite Gornji Vakuf – Uskoplje, Fojnica i Kreševo 13., 16. i 17.04.2012. godine u ovim općinama podijeljeno je ukupno 90 paketa humanitarne pomoći za najugroženije obitelji.
 
OBUKA KANTONALNE SLUŽBE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE S VISINA PDF Ispiši
Ponedjeljak, 07 Maj 2012
U organizaciji Kantonalne uprave za civilnu zaštitu 24. i 25. ožujka 2012. godine održana je obuka pripadnika Službe za zaštitu i spašavanje s visina.
Teorijski dio obuke koji su realizirali predavači iz Kantonalne uprave za civilnu zaštitu i GSS-a organizaran je u prostorijama Uprave. U okviru teme “Aktivnosti službe za zaštitu i spašavanje s visina na implementaciji plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća KSB“ pripadnici službe su upoznati sa:
 
DINAMIČAN POČETAK 2012. GODINE PDF Ispiši
Ponedjeljak, 12 Mart 2012
Početak 2012. godine za Kantonalnu upravu civilne zaštite je bio veoma dinamičan. Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je u siječnju i veljači organizirala javnu raspravu na Nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Kantona Središnja Bosna u gotovo svim općinama našeg Kantona. Iako je zapažen slab odziv vjećnika u pojedinim općinama rasprave se mogu ocjeniti kao konstruktivne i dobra podloga za izradu Prijedloga Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu KSB.

Opširnije...
 
ORGANIZIRANA OBUKA KANTONALNE SLUŽBE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE OD POŽARA PDF Ispiši
Petak, 25 Novembar 2011
Image

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je organizirala obuku pripadnika Službe za zaštitu i spašavanje od požara u trajanju od dva dana, 19. i 20. studenog 2011. godine.
Teorijski dio obuke pripremili su predavači iz KUCZ i stručni instruktori iz oblasti zašite od požara, te isti realizirali kroz sljedeće teme:
 
ORGANIZIRANA OBUKA KANTONALNE SLUŽBE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE OD POŽARA PDF Ispiši
Petak, 25 Novembar 2011
Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je organizirala obuku pripadnika Službe za zaštitu i spašavanje od požara u trajanju od dva dana, 19. i 20. studenog 2011. godine.
Teorijski dio obuke pripremili su predavači iz KUCZ i stručni instruktori iz oblasti zašite od požara, te isti realizirali kroz sljedeće teme:
• Zadaci i način rada Službe za zaštitu i spašavanje od požara u vršenju preventivne funkcije zaštite i spašavanja u okviru svoje redovite djelatnosti – faza preventivne zaštite;
• Poslovi, zadaci i način rada Službe za zaštitu i spašavanje od požara u fazi spašavanja i fazi otklanjanja posljedica;
• Zaštita od požara u građevinarstvu i urbanizmu;
• Osposobljavanje osoba u rukovanju zapaljivim tečnostima i plinovima u prometu;
• Prezentiranje vježbe, ciljeva i zadataka.

Drugog dana obuke organizirana je združena vježba evakuacije i spašavanja u poduzeću „FIS“d.o.o. Vitez u objektu nove kotlovnice FV-29. U vježbi su pored pripadnika Kantonalne službe za zaštitu i spašavanje od požara sudjelovi: Poduzetna vatrogasna jedinica „FIS“d.o.o., DVD Vitez i DVD Stari Vitez. Svi učesnici su tijekom vježbe pokazali veliki stupanj profesionalizma i ozbiljnosti u realizaciji postavljenih zadataka na gašenju požara i evakuaciji i spašavanju unesrećenih osoba.
Analizom vježbe je konstatirano da je organiziranje i reliziranje iste bilo veoma dobro, te da je u potpunosti postignut cilj same obuke.
 
SLUŽBE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE S VISINA KSB ANGAŽIRANA U POTRAZI ZA NESTALOM OSOBOM PDF Ispiši
Petak, 18 Novembar 2011
Image
Potraga za nestalim Franom Kvesić, sin Slavka, rođenog 14.10.1968.godine iz Širokog Brijega traje od 07. studenog kada je Policijskoj upravi Široki Brijeg prijavljen nestanak Frane Kvesića na području općine Jajce. U potrazi su sudjelovali pripadnici policijskih snaga, članovi rafting klubova, GSS-a, ronilačkih klubova, prijatelji i rodbina.
 
ORGANIZIRANA OBUKA KANTONALNE SLUŽBE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE S VISINA PDF Ispiši
Petak, 04 Novembar 2011
Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je 15. i 16. listopada 2011. godine organizirala obuku pripadnika Službe za zaštitu i spašavanje s visina sukladno Nastavnom planu i programu obuke struktura sustava zaštite i spašavanja.
 
ZDRUŽENA VJEŽBA GSS STANICA TRAVNIK I GSS STANICA ZAVIDOVIĆI PDF Ispiši
Utorak, 05 April 2011
Image
Na Vlašiću je od 11. 03. do 13. 03. 2011. godine organizirana združena vježba Gorske službe spašavanja stanica Travnik i Gorske službe spašavanja stanica Zavidovići. Vježbi su bili nazočni i predstavnici Uprava za civilnu zaštitu Kantona Središnja Bosna i Zeničko-dobojskog kantona, te više medijskih kuća.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sljedeća > Kraj >>

Rezultati 45 - 55 od 56