Novosti / Obavještenja

Petak, 22 Svibanj 2020 - Vlada SBK - KSB
Petak, 22 Svibanj 2020 17:37

Bajramska čestitka

Č E S T I T K A

 

Upućujem iskrene čestitke svim muslimanima, građanima Srednjobosanskog kantona i Bosne i Hercegovine povodom nastupajućeg Bajrama, uz želje da ga provedete u zdravlju i radosti, sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama.

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 

PREMIJER KANTONA
Tahir Lendo, dipl.ing.

Objavljeno u Novosti

Vlada SBK, na prijedlog Ministarstva privrede SBK, na sjednici održanoj 21.05.20200. godine donijela je Odluku o izdvajanju sredstava pravnim i fizičkim licima sa pravnim subjektivitetom kojima je naredbama štabova za civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti u uslovima pandemije korona virusa (COVID-19) sa pozicije „Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – poticaj privredi“. Ovom Odlukom izdvaja se iznos od 463.043,00 KM, odnosno iznos od 203,00 KM za subvencioniranje 50% najniže neto plate za mjesec April 2020. godine, ukupan broj pravnih i fizičkih lica sa pravnim subjektivitetom kojima se izdvajaju sredstva iznosu 834. Ukupan broj zaposlenih u pravnim i fizičkim licima sa pravnim subjektivitetom kojima se izdvajaju sredstva iznosi 2281.
Usvajanjem ove Odluke realizirane su prve interventne mjere na suzbijanju ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 u privredi SBK.
Pored toga, Ministarstvo privrede SBK kroz svoj Program korištenja sredstava pomoći realnom sektoru najavljuje raspisivanje drugog Javnog poziva koji će se objaviti u narednom periodu, a kojim će se subvencionisati 50% najniže neto plaće, odnosno 203,00 KM za mjesec maj 2020. godine.
Isto ministarstvo je predložilo, a Vlada SBK usvojila Analizu II uticaja COVID-19 na privredu Srednjobosanskog kantona. U cilju utvrđivanja postojećeg stanja i poduzimanja adekvatnih mjera na smanjenju posljedica koje su uzrokovane pojavom COVID-19, Ministarstvo privrede SBK je provelo anketiranje privrednih subjekata na području SBK na bazi Upitnika. U istraživanju je učestvovalo 659 privrednih subjekata, a analiza je obuhvatila privredene subjekte iz metaloprerađivačke, drvoprerađivačke, tekstično-kožarske industruje, hemijske industrije, ugostiteljstva, trgovine, turizma, proizvodnje kože i srodnih proizvoda, saobraćaja i komunikacija. Negativne posljedice pandemije COVID-19 privredni subjekti su iskazali kroz problem plaćanja poreza i doprinosa, problema sa isplatom plata, otkazivanje dogovorenih poslova, poteškoće u sklapanju novih poslova i smanjenju potraženj za proizvodima i uslugama na tržištu. Usvajanjem Analize II Vlada SBK usvojila je stav i opredijelila se na donošenje narednog seta srednjoročnih mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije COVID-19.
Stav Ministarstva privrede SBK je da Vlada SBK mora što prije usvojiti Zakon o ublažžavanju negativnih ekonomskih posljedica i time savladati sve neodlučnosti i opstrukcije u okviru kantonalnih struktura vlasti.

Objavljeno u Novosti

Načelnici općine Travnik i općine Donji Vakuf upoznali su Ministarstvo privrede SBK o obustavi proizvodnje od strane radnika u pogonima "Olip-Bosna" koji su smješteni u navedenim općinama.
U ovim pogonima za proizvodnju obuće i kožne galanterije radnici dolaze na posao, međutim dio radnika ne obavlja redovne aktivnosti, budući da predstavnici menadžmenta nisu udovoljili njihovom zahtjevu za poništenje odluke o umanjenju radničkih primanja.
Ovim povodom, predstavnici Ministarstva privrede SBK 22.05.2020. godine sa početkom u 10,00 sati održali su sastanak sa članovima reprezentativnog sindikata Sindikalne podružnice"Olip-Bosna" Travnik.
Tokom sastanka članovi spomenutog Sindikata iznijeli su aktuelnu problematiku sa kojom se susreću radnici u ovom preduzeću, a ujedno su predočili zahtjeve radnika od 21.05.2020.godine koji su dostavljeni Upravama "Olip-Bosna" Travnik, "Olip" Italia i Sindikatu BiH.
Predstavnici Ministarstva privrede SBK upoznali su članove Sindikata o institucionalnim rješenjima u okviru kojih mogu ostvariti svoja zagarantovana prava na osnovu Zakona o radu FBiH i Uredbe o mirnom rješavanju radnih sporova u SBK.
Na sastanku je zaključeno da se radnici "Olip-Bosna" pozovu da se vrate na radna mjesta u proizvodnim pogonima, kako bi se obustavila nezakonita spontana obustava rada i na taj način spriječile negativne posljedice za radnike.
Iz Ministarstva privrede SBK pozvali su radnike da poštuju Zakon o radu FBiH kojim je definisan način organizovanja štrajka, a ujedno da u okviru institucionalnog mehanizma na osnovu Uredbe o mirnom rješavanju radnih sporova u SBK podnesu Ministarstvu privrede SBK Prijedlog za pokretanje postupka mirnog rješavanja kolektivnog radnog spora.

Objavljeno u Novosti
Petak, 22 Svibanj 2020 08:36

Sazvana XII. sjednica

Na osnovu člana 58. Poslovnika Skupštine Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 3/04 i 6 / 13),

S A Z I V A M

XII. sjednicu Skupštine Srednjobosanskog kantona za dan 2.6 .2020. godine
( utorak ), s početkom u 10,00 sati, u prostorijama Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku V nivo.

Objavljeno u Novosti - sabor
Petak, 22 Svibanj 2020 08:33

Čestitka‏‏‎ ‎

SVIM MUSLIMANIMA SREDNJOBOSANSKOG KANTONA/

 

KANTONA SREDIŠNJA BOSNA, KAO I CIJELE BOSNE I

 

HERCEGOVINE ČESTITAMO PREDSTOJEĆE BAJRAMSKE

 

PRAZNIKE U ŽELJI DA ISTE PROVEDU U ZDRAVLJU,

 

SREĆI I BLAGOSTANJU.

 

PREDSJEDATELJ

SABORA / SKUPŠTINE

Josip Kvasina v.r

 

 

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG

SABORA / SKUPŠTINE

Muharem Grabus s.r

 

ZAMJENICA PREDSJEDAVAJUĆEG

SABORA / SKUPŠTINE

Ljubinka Atanasijević s.r

Objavljeno u Novosti - sabor

Novosti

27.03.2024 Nakon informativnog predstavljanja održanog prošloga tjedna, objavljen je četvrti javni pozivu za do...
26.03.2024 Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB, u...
22.03.2024 Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo ugostio je predstavnike Vijeća mladih Federacije Bosne...
22.03.2024 J A V N I  P O Z I V ZA SUFINANSIRANJE RAZVOJNIH PROJEKATA PRIVREDNIH DRUŠTAVA   Javni ...
21.03.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti (pdf.)...
« Svibanj 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31