Ministarstvo gospodarstva / Novosti

11 Lipanj
2019

Posjeta delegacije Ministarstva privrede Stručnom skupu inžinjera saobraćaja i komunikacija pod nazivom: „Efikasniji saobraćajno-transportni i komunikacijski razvoj BiH“ – „Kuda ide ovaj voz“Dana 08.06.2019. godine održan je naučno-stručni skup inžinjera saobraćaja i komunikacija pod nazivom „Efikasniji saobraćajno-transportni i komunikacijski razvoj BiH“ – „Kuda ide ovaj voz“, kao i promocija X broja naučno-stručnog časopisa TEC-TRAFFIC ENGINEERING & COMMUNICATIONS u Jajcu u organizaciji Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH na kojem je prisustvovala delegacija Ministarstva privrede SBK predvođena ministrom Nisvetom Hrnjićem i uposlenicama iz sektora za saobraćaj i komunikacije Adilović Ramizom i Spahić-Demirović Alenom.
Skup je počeo uvodnim obraćanjem organizatora i sponzora skupa. Predsjednik udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH Osman Lindov je pozdravio i zahvalio se prisutnima i sponzorima skupa te ukazao na važnost održavanja ovakvih skupova u cilju praćenja i unapređenja razvoja u oblasti saobraćaja i komunikacija.
Naučno-stručnom skupu se obratio ministar Nisvet Hrnjić u ime sponzora Vlade SBK i Ministarstva privrede SBK. Ministar je pozdravio skup te kao domaćin susreta poželio uspješan rad i ugodan boravak u Jajcu učesnicima skupa. Istakao je na važnost razvoja i unapređenja saobraćaja i komunikacija u BiH te da razvoj novih tehnologija u ovim oblastima itekako ima velikog uticaja na razvoj našeg društva i da se privreda BiH ne može razvijati bez dobro razvijenog sistema saobraćaja i komunikacija. Ministar je napomenuo da u ovom pravcu treba da se nastavi razvoj saobraćaja i komunikacija u budućnosti.
Naučno-stručni skup je nastavljen po programu rada koji se sastojao od četiri panela i diskusijom poslije svakog panela pojedinačno.
Prvi panel, pod nazivom „Zakonske dorade i usaglašavanja sa EU“ obuhvata zanavljanje starih pravilnika iz oblasti saobraćaja i komunikacija i usklađivanje određenih zakona i pravilnika sa EU Acquisim-jima i EU direktivama.
Moderator ovog panela je bio Osman Lindov a uvodničar Nenad Lukanović.
Drugi panel, pod nazivom „Strateško planiranje saobraćajno-transportnih i komunikacijskih sistema i infrastrukture“ obuhvatao je izradu Perspektive za razvoj transportno-komunikacijskih sistema u SBK, Razvoj poštanske infrastrukture i usklađenost sa novim uslugama, Probleme prijevoznika u BiH i potencijalna rješenja, Revitalizacija pruge uzanog kolosijeka Srnetica-Jajce kao i Izgradnju objekata u zaštitnom pojasu autocesta i brzih u funkciji privrednog razvoja BiH.
Moderator Osman Lindov i uvodničar Nermin Čabrić.
Treći panel, pod nazivom „Sigurnost saobraćaja, održavanje saobraćajne infrastrukture, zagađenje urbanih sredina“ koji je obuhvatao izradu stručnih radova kao što su Održavanje manevarskih površina i uticaj na sigurnost i Organizacija i upravljanje transportnim modulima pri organizaciji masovnih događaja.
Moderator Osman Lindov, uvodničar Radović Milija.
Četvrti panel pod nazivom „Održivi razvoj i smart tehnologija saobraćaja i transporta“, koji obuhvata stručne radove koji se odnose na primjenu novih tehnologija i softvera u saobraćaju.
Moderator Osman Lindov, uvodničar Marin Jelčić.
Zatim je održana skupština Udruženja te su učesnici po završetku radnog dijela imali priliku posjetiti kulturno-historijske znamenitosti grada Jajce.

Pročitano 837 puta