Uprava za civilnu zaštitu / Novosti

14.07.2023 | Na osnovu člana 23. Zakona o namještenicima u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine FBIH, broj: 49/05), člana 4. Uredbe o postupku pri...
07.06.2023 Kantonalna uprava za civilnu zaštitu objavljuje - VODIČ ZA GRAĐANE -...
22.02.2023 Saopćenje za javnost -Zajedničkim snagama ojačati sustav civilne zaštite u KSB/SBK- Kantonalna uprava za civilnu zaštitu upriličila je 16.02.2023. ...
Ponedjeljak, 13 Travanj 2020 - Vlada SBK - KSB

Poštovani građani,

Pandemija COVID-19 trenutno je najveća prijetnja zdravstvenom i ekonomskom sistem većine zemalja u svijetu, a nažalost i naše zemlje. Pored prijetnje zdravlju stanovništva ona razorno djeluje na ostale segmente našeg društva. Sigurni smo da imamo snagu i znanje kojim možemo pobijediti jednu veliku negativnu posljedicu, koja se ogleda u gubitku radnih mjesta, odlukom da podržimo domaću proizvodnju kupovinom domaćih proizvoda, čime direktno pomažemo očuvanju radnih mjesta i pomažemo bržem oporavku ekonomije.

Ova situacija je prilika da u novim okolnostima zajedno stvorimo nove navike i mijenjamo budućnost našeg društvenog i ekonomskog stanja. Institucije moraju da pokažu osjećaj i spremnost za pomoć našem realnom sektoru, oslobađanjem ili smanjenjem nameta i osiguranjem mjera koje će poticati održavanje radnih mjesta i oporavak realnog sektora, a građani koji su u prilici birati između uvoznih i domaćih proizvoda, moraju znati prepoznati i izabrati domaće proizvode.

Ova kriza nam je pokazala koliko je značajno imati jaku domaću proizvodnju, koja se usljed zatvaranja granica zemalja i ograničenja izvoza esencijalnih roba, pokazala presudnom za borbu protiv pandemije COVID-19. Za svaku zemlju, u trenutnoj situaciji, veoma značajna je proizvodnja hrane, medicinske zaštitne opreme, higijenskih i dezinfekcijskih sredstava, a u našem kantonu se nalaze proizvođači koji proizvode sve navedene vrste proizvoda.
Podrška onim koji osmišljavaju i proizvode u našem kantonu i našoj zemlji važnija je nego ikad. Svakodnevno smo svjedoci inovativnosti i zalaganja naših proizvođača (proizvodnja novih proizvoda kao što su zaštitne maske, zaštitna odjela, viziri, dezinifikacioni tuneli, dezinifikaciona sredstva) koji su preraspodjelili svoje proizvodne kapacitete za proizvodnju ovih proizvoda koji su od životne važnosti za našu zajednicu u presudnom trenutku borbe protiv pandemije COVID-19.

Dragi građani, potrebno je znati da kupovinom robe koja nije proizvedena u našoj državi našem sistemu doprinosimo samo u dijelu naplate PDV i jednog dijela plaće zaposlenih koji tu robu prodaju. Ukoliko utrošimo 100 KM za kupovinu robe iz uvoza više od 70 KM će otići u finansiranje očuvanja radnih mjesta, obrazovnog, zdravstvenog i penzionog sistema države koja proizvodi taj proizvod, a naš sistem ćemo oštetiti za isti iznos. Međutim, kupujući domaći proizvod pokrećemo čitav lanac poslovnih subjekata koji su uključeni u proizvodnju, promet i prodaju proizvoda. Kupovinom domaćih proizvoda u vrijednosti 100,00 KM, našem društvu direktno se vraća više od 70,00 KM, koje se koriste za očuvanja radnih mjesta, obrazovnog, zdravstvenog i penzionog sistema naše države. Kada trošimo domaće mlijeko i meso, plaćamo i poljoprivredne proizvođače, prerađivače, prevoznike i radnike koji su sve domaći stanovnici, tako da višak vrijednosti koji se stvori u tom lancu izuzetno raste. Multiplikativni efekat prodaje domaćeg proizvoda na domaćem tržištu je značajno veći (više od dvostruke vrijednosti proizvoda) što dovodi proširenja proizvodnih kapaciteta, povećanog broja radnih mjesta i razvoja privrede u cjelini. Povećanom kupovinom domaćih proizvoda više novca ostaje u našoj zemlji i stvara se mogućnost za nova radna mjesta, podizanje standarda svih građana i osiguranje bolje budućnosti narednim generacijama.

Zbog toga, pokažimo našu odlučnost za oporavak privrede i usmjerimo našu potrošnju prema domaćim vrijednostima koje stvaramo ovdje, u Srednjobosanskom kantonu i cijeloj Bosni i Hercegovini, i tako učinimo sve da se sačuvaju radna mjesta, plaće i kupovna moć svih naših građana.

Dajmo podršku onima koji će nositi dio tereta ove krize, kupujmo od naših preduzeća: Bajra d.o.o. Travnik (proizvodnja mesa i mesnih proizvoda), "EL-TORO" d.o.o. Bugojno (proizvodnja proizvoda od mesa i mesa peradi), "SMAJIĆ KOMERC" d.o.o. Travnik (industrija mesa),“Mlinpek-Žitar” Jajce (proizvodnja mlinarskih i pekarskih proizvoda), Mlinpek d.d. Bugojno (proizvodnja mlinarskih i pekarskih proizvoda), MLIN-PRODUKT d.o.o. Kiseljak (proizvodnja mlinarskih i pekarskih proizvoda), Fidelina comerce d.o.o. Travnik (proizvodnja tjestenine), Milagros d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje (proizvodnja i prerada mlijeka i mliječnih proizvoda), Poljorad d.o.o. Travnik (proizvodnja mliječnih i biljnih proizvoda), Peradar d.o.o. Travnik (proizvodnja jaja), ESOF d.o.o. Donji Vakuf (proizvodnja, otkup i prerada voća i povrća), UTD „BEST“ d.o.o. Novi Travnik (punionica vode i proizvodnja sokova), Grand 99 d.o.o. Travnik (proizvodnja sokova), Valley Aqua d.o.o. (punionica vode), NEVRA d.o.o. Kreševo (punionica vode), „EZ“ d.o.o. Busovača (proizvodnja kućne hemije), Pharmamed d.o.o. Travnik (proizvodnja lijekova i medicinskih sredstava, proizvodnja kozmetike, kozmetike s namjenom i dječije kozmetike, proizvodnja filter i rinfuznih čajeva), Paloč d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje (proizvodnja detrdženata), „ABSOLUTE GROUP“ d.o.o. Travnik (proizvodnja sportske opreme), „MEN“ d.o.o. Travnik (proizvodi od tekstila), Slovenka d.d. Donji Vakuf (tekstilni proizvodi), Prevent Travnik d.o.o. (proizvodnja odjeće), “PREVENT STEP” d.o.o. Bugojno (proizvodnja obuće), Nobil d.o.o. Vitez (proizvodnja madraca), “Karadža-trade-Kašmir” d.o.o Bugojno (proizvodnja namještaja), Divan d.o.o. Vitez (proizvodnja namještaja), „Rose-wood“ d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje (proizvodnja rezane građe, masivnih ploča, namještaja, peleta i briketa), Tamex d.o.o. Busovača (proizvodnja rezane građe, masivnih ploča, namještaja, peleta i briketa), FIS d.o.o. Vitez (tvornica namještaja Ambyenta, proizvodnja čarapa, odjeće za bebe i djecu i proizvodnja peleta), Termoflux d.o.o. Jajce (proizvodnja kotlova na pelet, drvo i sitni ugalj), EPS Laštro d.o.o. Kreševo (proizvodnja stiropora), Kristal d.o.o. Vitez (proizvodi od stakla) i svih drugih domaćih preduzeća i obrta koji proizvode i prodaju na području našeg kantona.

Svim proizvodnim preduzećima, obrtima, ugostiteljima, trgovinama, ljudima koji upravljaju privrednim društvima ili malim obrtima, koji proizvode sami ili zapošljavaju više stotina radnika, onima koji se služe najnovijim tehnologijama kao i onima koji svoju egzistenciju osiguravaju samo svojim rukama, svim tim dijelovima koji čine našu privredu i čiji smo servis, u ovom trenutku pružamo ruku podrške i stavljamo sve svoje kapacitete na raspolaganje, te poduzimamo sve aktivnosti kako bi osigurali konkretnu pomoć za prevazilaženje trenutne situacije.


MINISTARSTVO PRIVREDE

POZIV GRAĐANIMA

Objavljeno u Novosti
Ponedjeljak, 13 Travanj 2020 11:42

Čestitka povodom blagdana Uskrsa

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, svim katolicima upućujem iskrene čestitke sa željom da ove blagdane provedete u dobrom zdravlju, miru i blagostanju sa svojim porodicama.
Iskreno se nadam da ćemo naredne blagdane provoditi u boljoj atmosferi, dijeleći radost s prijateljima i komšijama, onako kako smo to oduvijek činili poštujući i uvažavajući druge.

 

Sretan Uskrs!

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                   MINISTAR PRIVREDE
                                                                                                                                                                                                                                                                                   Nisvet Hrnjić

« Travanj 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30