Ured za Europske integracije / Novosti

08 Decembar
2017

Posjeta šefa političkog i ekonomskog odjeljenja Delegacije EU u BiH gospodina Jana SnaidaufaVlada i Skupština Srednjobosanskog kantona su ugostile šefa političkog i ekonomskog odjeljenja Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini gospodina Jana Snaidaufa, koji je sa saradnicima posjetio Srednjobosanski kantona u četvrtak, 7. decembra 2017. godine.

 

Gospodin Snaidauf je prvo posjetio Skupštinu Srednjobosanskog kantona, i održao sastanak s predsjedavajućim Skupštine Kantona gospodinom Josipom Kvasinom. Tom prilikom se razgovaralo o procesu integracija te o ulozi i izazovima kantona na tome putu. Nepostojanje sveobuhvatnoga strateškog planskog dokumenta za usklađivanje na nivou države, nepostojanje registra propisa, kao ni centralne baze podataka svih do sada usvojenih akata predstavlja izazov za sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Mnoge zakonodavne promjene su neizbježne na svim nivoima vlasti kako bi se osigurala primjena i pridržavanje standardima EU-a, a to se može postići stjecanjem znanja i kapaciteta kako bi se mogli profesionalno i blagovremeno uskladiti sa standardima EU-a, dobrim praksama i politikama.

Delegacija je posjetila i premijera Srednjobosanskog kantona gospodina Tahira Lendu, i održala sastanak. Prisutni su se upoznali sa svim aktivnostima koje Vlada Kantona, odnosno Ured za evropske integracije provodi, a sve s ciljem realizacije zadataka u procesu integracija. Nakon sastanka s premijerom Kantona, delegacija je održala okrugli sto s kantonalnom administracijom koja radi na poslovima EU-a, gdje se razgovaralo o efektivnoj upotrebi ljudskih resursa, zajedničkim interesima, saradnji između kantona i usklađivanju zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a.

 

pogledano 1726 puta
« Juli 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31